Kuusamossa ja sen ympäristössä on tunnetusti koko joukko maisemallisesti upeita kohteita. Luontokohteiden helmiä on säilötty kansallispuistoihin Oulangalla, Riisitunturilla ja Hossassa.
Rumat paikannimet
Tutustumista Tussunvaaraan ja muita mukavia retkikohteita
Nyt esittelemme seutuja, joita turistien jalat eivät ole vielä koskettaneetkaan. Nämä hieman erikoisilla ja jopa luotaantyöntävillä nimillä varustetut kohteet on tarkkaan valittu tuhansien ehdokkaiden joukosta.
Tosipuheissa täytyy todeta, että useimmat näistä kielikukkasista sijaitsevat tiettömien taipaleiden takana ja niiden löytäminen saattaa vaatia melkoisesti viitseliäisyyttä, mistä syystä olemme alla ehdottaneet myös muita kohteita alueen monipuolisesta kohdetarjonnasta.
Voit myös ikuistaa itsesi Rukatunturin huipulla sijaitsevan tolpan juurella rumien paikannimien viitoittaessa tietäsi. Rukan huipulla avautuvia maisemia pääset ihailemaan jalkaisin, pyörällä tai Village Express -maisemahissillä.
Tämä Etelä-Kuusamossa sijaitse matalahko ja pusikkoinen vaara tarjoaa hienot maisemat läheiselle Tussunjärvelle. Tämä kohde sopii mainiosti loman ensimmäiseksi patikkaretkeksi, sillä kävelymatkaa vaaraan ja takaisin kertyy 250 metriä. Mikäli retkeilyintoa vielä riittää, voit tehdä veneretken Hossan kansallispuistossa sijaitsevalla Julma-Ölkyn kanjonijärvellä.
Retki Itä-Kuusamon Joukomojärvessä sijaitsevaan Pyllykkään on vaelluskohteidemme saariretkien ehdoton helmi. Metsäisen saaren rannat ovat melkoisen kivikkoiset, joten ohjelmassa ei ole uimista tai auringonpalvontaa hiekkarannalla. Yksityisellä saarella ei ole myöskään tulentekolupaa, eli grillimakkaroita ei kannata pakata mukaan.
Pakarasta pakaraan tämän saaren läpimitta on noin 55 metriä. Ylikuntoa tavoitteleville optiona iltaretki Iiringin 8 km reittiä pitkin läheiselle Iivaaralle ihastelemaan yöttömän yön maisemia itärajan suuntaan.
Kiimakankaita löytyy Kuusamosta kaikkineen puolenkymmentä kappaletta, mutta meidän retkemme suuntautuu Oulangan kansallispuiston eteläpuolella sijaitsevaan ikimetsään. Karttaa on turha katsella, sillä kyseisissä maisemissa ei ole minkäänlaisia kiintopisteitä. Niinpä pyhitämme päivän muurahaispesien, naavojen, oksien suunnan yms. avulla suunnistamiseen. Päivän kävelymatka riippuukin sitten ihan täysin patikoijan suunnistustaidosta.
Paremman palvelutarjonnan puutteessa voit piipahtaa tulistelemassa lähellä kulkevan Karhunkierroksen laavulla. Innokkaimmat käyvät vielä päivän päätteeksi ihastelemassa parin kilometrin päässä sijaitsevan Pienen Karhunkierroksen maisemia.
Myös Kusiaissaaria on Kuusamossa useampi, jostain syystä suurin osa niistä Kitkajärvillä, joita on mainospuheissa kehuttu Euroopan suurimmaksi ja puhtaimmaksi lähteeksi. Päivän patikkaretki on yhdistetty polkuvene- ja samoiluretki Ala-Kitkan pohjoisosissa Piiloperällä sijaitsevalle pitkänomaiselle Kusiaissaarelle.
Tämän kallioisen saaren leveys on kapeimmillaan vain 25 metriä ja pituus 150 metriä, joten odotettavissa ei ole järin suuria voimain ponnistuksia. Vaihtoehtoisena retkikohteena on Kiutaköngäs Oulangan kansallispuistossa, sillä Kusiaissaarella ei ole yhtään mitään nähtävää.
Kuusamossa on paljon upeita vaaramaisemia, mutta tämä hädin tuskin ympäristöstään erottuva, ojitettujen soiden ja talousmetsien ympäröimä kohouma ei kuulu niihin. Polkujen puutteessa suosittelemme kiertämään vaaraa ympäri - huipun ensimmäisenä löytävälle on luvassa henkinen voittajan palkinto!
Tämä paikka on äkkiä nähty, joten loppupäiväksi voidaan suunnata kulku mahdollisimman kauas Munavaarasta vaikkapa Posion puolelle Riisitunturin laelle, jonne vievät Riisin rietas 10,7 km ja Riisin rääpäsy 4,3 km.
Alkutuotantoa on harjoitettu näilläkin perukoilla perisuomalaiseen tapaan siellä täällä, mistä innoittautuneena olemme valinneet retkikohteisiin myös tämän Likavaaran kupeessa sijaitsevan entisen (jo aikaa sitten hylätyn) laidunmaan. Persekoron retki alkaa jalkapatikalla Rukalta ja kiertää luonnonkauniin Naatikkalammen ympäri sisältäen myös triathlonin tyyppisiä uintiosuuksia Askinjoen ja Naatikkajoen yli.
Koskapa tämä mitäänsanomaton lenkki on nopeasti urakoitu, suosittelemme tutustumaan Oulangan jokivarsilla sijaitsevien perinneniittyjen kulttuurihistoriallisesti kiinnostaviin maisemiin.
Koska Rukajärven tuntumassa sijaitseva Persekivi ei ole järin kiinnostava paikka, Persekiven retki ei itse asiassa suuntaudu lainkaan Persekivelle, vaan lähistöllä kohoavan Pyhävaaran huipulle, josta avautuvat upeat maisemat mm. Persekiven suuntaan.
Kilpailevien opastettujen reittien tarjonnassa kyseisestä reitistä käytetään nimeä Pyhän Jyssäys, ja patikointimatkaa rengasreitillä kertyy 7 km. Huipulla suosittelemme hyödyntämään reitin palvelutarjontaa oikein kunnolla ja paistamaan makkarat kahteen kertaan, sillä käytettävissä on sekä kota että erillinen tulipaikka.
Rumien paikannimien vastineeksi meiltä löytyy Suomen hienompia retkikohteita!