Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea.
Vastuullisuustyö yllätti Rukan Salongin ja Rukan Kuksan konkarit
Rukan Salongin ja Rukan Kuksan vastuullisuuskonkarit yllättyivät: “Mukava katsoa laskua, kun näkee ne luvut!
Rukan Salongissa ja Rukan Kuksassa vastuullisuus oli itseisarvo jo ennen kuin termistä tuli valtavirtaa. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelma kannusti yritystä kehittämään etenkin jätehuoltoaan ja energian- ja vedenkulutuksen seurantaansa.
Kun Rukan Salongin mökkejä alettiin rakentamaan liki 30 vuotta sitten, Määtän omistajaperheellä ei käynyt edes mielessä muut vaihtoehdot: majoitukset rakennettaisiin kelopuusta, paikallisella työvoimalla.
Rukan Salongin ja Rukan Kuksan majoitus- ja ravintolabisneksen yrittäjät Marjo ja Vesa Määttä ovat jatkaneet samalla linjalla. Puuta on ostettu vuosien varrella paljon Kuusamosta. Molemmat ovat yrittäjäperheiden kasvatteja ja lisäksi Vesa on myös maatalon poika. He ovat siis tottuneet siihen, että mitään ei heitetä pois, vaan kaikki mahdollinen hyödynnetään, korjataan ja kierrätetään.
– Meille on aina ollut kunnia-asia maksaa veroja ja lakisääteiset maksut, käyttää paikallisia lähituotteita ja työvoimaa. Emme aluksi tajunneet, että myös nämä kaikki tarkoittavat vastuullisuutta, Marjo Määttä kertoo.
Jo 2000-luvun alussa Rukan Salonki lähti mukaan matkailualalle räätälöityyn, Perho PROn lanseeraamaan Laatutonni Q1000 -laadunkehittämisohjelmaan. Laatutonni-diplomi loi yritykselle uskottavuutta myös kansainvälisillä markkinoilla.
– Se oli upea juttu. Vaikka olimme tehneet vastuullisuusasioita, emme olleet dokumentoineet niitä. Edelleen saamme palautetta siitä, kun emme kerro tarkemmin, mitä kaikkea jo jokapäiväisessä toiminnassa teemme, Määttä sanoo.
Ympäristövastuullisen toiminnan ansiosta Rukan Salongille myönnettiin vuonna 2022 myös kansainvälinen Green Key -ympäristösertifikaatti. Sille luonnollinen jatkumo oli lähteä mukaan ensimmäisten joukossa Visit Finlandin matkailuyrityksille ja -alueille kehittämään Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmaan.
Veden- ja energianseurannalla tuntuvia säästöjä
Ravintola Rukan Kuksa toimi jo entuudestaan lähituotteita vaalivan Wild Food Kuusamo -villiruokabrändin alla. Suurimpia satsauksia STF-merkin saamiseksi vaati Rukan Salonki -majoituspalveluiden puolella jätehuollon kehittäminen sekä veden- ja energiankulutuksen seuranta.
Nykyisin yrityksellä on pahvi- ja muovipaalaimet, jotka tiivistävät jätteen pieneen kokoon. Jätemaksut pienenevät, kun paalattuna materiaalista maksetaan hyvitys. Jätepaalaimet pienentävät materiaalin tilavuutta jopa 95 prosenttia, mikä tarkoittaa vähemmän kuljetuskertoja eli pienempää hiilijalanjälkeä.
– Biojätteen olimme aina ottaneet ravintolassa talteen ja kotona kompostiin. Nykyisin koko mökkikylässämme on jakeet ja asiakkaatkin ovat oppineet kierrättämään, Määttä iloitsee.
Kun vedenkulutusta alettiin mitata ja dokumentoida sekä veden virtaamia pienentää uusien hanojen avulla, Määttä ei meinannut uskoa tulosta. Runsaimmillaan asiakkailla oli kulunut 22 litraa minuutissa. Kävi ilmi, että he pärjäsivätkin vain 8,5 litralla tai vähemmällä!
– Hanoja on yli 300, joten kyllä se näkyy rahapussissa. Kuusamon Evo on tehnyt hyvää työtä Kulutusweb-palvelullaan.
Lämmönsäätelyjärjestelmän käyttöönotto tuotti yhtä ilahduttavia seurauksia. Nykyisin mökkien lämpötilaa säädetään etänä ja järjestelmä hälyttää, jos lämpötila yllättäin laskee esimerkiksi asiakkaan jätettyä epähuomiossa ikkunan auki. Lämpötilaa voi säätää myös sähkönhinnan mukaan.
Saunojen lämmitys on rajoitettu osassa majoituskohteissa kahteen tuntiin kerralla ja myös lämminvesivaraajia voi hallita etänä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti.
Kun kodinkoneita on mennyt rikki, ne on korvattu energiaa säästävillä vaihtoehdoilla. Vaikka ostohetkellä hinta hirvittää, pitkällä tähtäimellä ne ovat tulleet huomattavasti halvemmiksi kuin edullisemmat vaihtoehdot. Seuraavana muutostarpeena on vaihtaa kiukaat energiatehokkaampiin.
STF-merkki kannustaa luonnonsuojeluun
Määttä kokee, että STF-merkistä on hyötyä markkinoinnissa ja myynnissä etenkin kansainvälisille asiakkaille. Vaikka rahan säästö on ilmeinen bonus, Määtän mielestä matkailualan yrittäjien on kannettava kortensa kekoon myös ilmaston lämpenemisen hillitsemiseksi – lumisten talvien vuoksi.
– Meidän on pidettävä huoli siitä, että huipputalvia on myös tulevaisuudessa. Jos pilaamme luonnon, pilaamme talven. On koko alueen kannalta tärkeää, että kaikki lähtevät muutokseen matkaan.
Lopuksi Määttä muistuttaa, että STF-merkin saavuttaminen ei ole ydinfysiikkaa eikä kaikkea tarvitse tehdä kerralla. Led-polttimot voi vaihtaa sitä mukaa, kun vanhat palavat loppuun. Pesuaineet voi korvata ympäristöystävällisillä purkki kerrallaan.
Vaikka koko henkilökunnan perehdytys ja sitoutuminen muutokseen sekä dokumentointi vievät aikaa, kaikki on sen arvoista.
– Voi että on mukava katsoa laskua, kun näkee samalla ne luvut! Eikä tarvitse tehdä älyttömiä juttuja, etteivätkö muutokset näkyisi, Marjo Määttä hymyilee.
Lue lisää:
Vastuullinen matkailu Ruka-Kuusamossa
Rukan Salonki
Rukan Kuksa
Julkaistu: 12.4.2024
Teksti: Pauliina Toivanen
Kuvat: Rukan Salonki, Rukan Kuksa ja Ruka-Kuusamo Matkailu ry