Tykkylumipuut Kuntivaarassa, Harri Tarvainen, Ruka-Kuusamo

Parhaat maisemat

Ruka-Kuusamo on ulkoilijan unelmakohde ja luontokuvaajan paratiisi

Kansallispuistojen kainalossa, vaarojen ja tuntureiden sekä villinä pauhaavien koskien keskellä kuljeskellessaan jokainen löytää taatusti oman sielunmaisemansa. Tässä muutama vinkki, joiden avulla sinäkin voit löytää Kuusamon parhaat maisemat.

Valtavaara

Rukan kupeessa sijaitseva Valtavaara kuuluu Kuusamon korkeimpiin vaaroihin. Upeimmat maisemat Rukan ja Konttaisen sekä Kitkajärvien takana siintävän Riisitunturin suuntaan avautuvat Valtavaaran laella sijaitsevan entisen palovartijan tuvan kupeesta.

Valtavaara talvella. Kuva Laura Hulanmäki
Konttainen

Konttainen on osa Pyhävaaran, Rukatunturin, Valtavaaran ja Kumpuvaaran muodostamaa vaarajonoa. Konttaisen laelta pääsee ihailemaan maisemia Kitkanjärvien takaa siintävälle Riisitunturille sekä Valtavaaran ja Rukatunturin suuntaan.

Pyhävaara

Entisaikojen lappalaisten pyhänä paikkana tunnetun Pyhävaaran laella on sijainnut seita, pyhä kivi aina vuoteen 1830 asti. Pyhävaaran laelta avautuu hienoja maisemia Rukalle päin, mutta itse Pyhävaarakin on varsin kuvauksellinen jyrkkine kallioseinineen.

Tykkylumipuut Ruka-Kuusamon talvessa, kuva Salla Karhumaa
Myllykoski

Kuusamon suosituimman päiväreitin Pienen Karhunkierroksen varrella sijaitseva Myllykoski päästää kulkijan aivan kuohujen äärelle. Vuonna 1926 rakennettu viljamylly toimii nykyään päivätupana, ja myllyn laiturilta on hieno näkymä Kitkajoen yli kulkevalle riippusillalle.

Myllykoski talvella. Kuva Salla Karhumaa.
Riisitunturi

Posiolla, puolen tunnin ajomatkan päässä Rukalta sijaitsevan Riisitunturin kansallispuiston kuvatuin kohde on Ikkunalampi, jonka reuna näyttää päättyvän tyhjyyteen samalla kun taustalla siintää Kitkajärvien takana kohoava Pyhävaaran, Rukatunturin, Valtavaaran, Konttaisen ja Kumpuvaaran muodostama hieno vaarajono.

Hossan Värikallio

Suomussalmella, Rukalta reilun tunnin ajomatkan päässä sijaitsevan Hossan kansallispuiston Värikallion 60 maalauksen kokoelma on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu jäältä tai veneestä kivikaudella, noin 3500-4500 vuotta sitten.

Iivaara

Tunturimaisen Iivaaran laelta on hyvät näkymät ympäröivään kuusamolaiseen maisemaan. Selkeällä säällä vaaran laelta voi erottaa mm. Kuusamon keskustan korkeimpia rakennuksia.

Ii tarkoittaa yötä: aikoinaan Iivaaran laki oli suosittu kohde keskikesän auringon ihasteluun kesäöinä.

Juhannuskallio

Rukatunturin huipun tuntumassa sijaitsevan Juhannuskallion nimi tulee kalliolla ja sen juurella vietetyistä juhannusjuhlista. Juhannuskallion laelta avautuvat upeat näkymät Rukan ympäristöön ja jopa Venäjälle asti. Talvisin Juhannuskalliolle johtava lumikenkäilyreitti on oivallinen kohde ihailla tykkylumipuita.

Iivaaran tykkylumipuut talvella. Kuva Laura Hulanmäki
Kiutaköngäs

Oulangan jokilaaksossa sijaitseva Kiutaköngäs on yksi Suomen tunnetuimmista putouksista. Merkattu polku johtaa aivan putouksen partaalle. Keväisin tulviessaan Kiutaköngäs on melkoisen vaikuttava näky. Talvisin putouksen laitamille muodostuu hieno jää- ja lumisilta.

Kiutaköngäs alkutalvella, kuva Salla Karhumaa