Nuts Karhunkierroksen kisaajia Oulangan kansallispuistossa, kuva Mikko Santasalo

Nuts Karhunkierros polkujuoksutapahtuma avasi kesän Rukalla, tuoden alueelle 3500 osallistujaa ja yli 700 000 euroa.

Kävijätutkimukseen vastanneet kokivat tapahtuman parantavan heidän elämänlaatuansa ja hyvinvointiansa. Asiakasuskollisuudesta ja kyselyyn vastanneiden suositteluhalukkuudesta kertova NPS-luku oli 81/100, mikä on erittäin hyvä tulos.

Nuts Karhunkierros -polkujuoksutapahtuma avasi jo perinteiseen tapaan kesätapahtumakauden Kuusamon Rukalla toukokuun lopulla. Tapahtuma on merkittävä, sillä se tuo noin 3500 polkujuoksijaa Kuusamon poluille. Tänä vuonna tapahtumasta tehtiin yhteistyössä Salmi platformin kanssa kävijätutkimus, jonka tarkoitus oli selvittää tapahtuman aluetaloudellinen ja sosiaalinen vaikuttavuus. Edellinen tutkimus toteutettiin Harmaa Rinne -tapahtumasta maaliskuussa.

Tutkimukseen vastasi kaikkiaan reilu 600 osallistujaa. Vastaajien keski-ikä on 42 vuotta ja  keskiviipymä alueella oli 3 vuorokautta. Tapahtumaan saapui osallistujia eniten Helsingistä, Oulusta, Espoosta, Vantaalta ja Kuopiosta. Tapahtumaan ollaan yleisesti ottaen erittäin tyytyväisiä osallistujien keskuudessa.

”Tapahtuman NPS-luku on 81/100, joka on todella korkea. Luku on kansainvälisestikin käytetty NPS mittari, joka kertoo asiakasuskollisuudesta ja siitä että olisiko valmis suosittelemaan tapahtumaa muille. Voidaan todeta, että Nuts Karhunkierros nauttii erittäin suurta suosiota osallistujien keskuudessa.”, toteaa tapahtumapäällikkö Niina Kukka Ruka-Kuusamo Matkailusta.

Aluetaloudellinen vaikuttavuus on tärkeä tutkimuksen kohde ja tämän tapahtuman osalta pelkästään osallistujien tuoma rahamäärä alueelle on yli 700 000 euroa. ”Jos meillä olisi tiedossa todellinen kävijöiden määrä, voitaisiin todentaa myös kanssamatkustajien tuoma rahasumma. Osa juoksijoista saapuu yksin, mutta osalla heistä on useampikin henkilö matkassa. Uskaltaisin veikata, että osallistujien seuralaiset mukaan lukien tapahtuman taloudellisissa vaikutuksissa päästään miljoonaan euroon. Tällaiset summat ovat erinomaisia kaksipäiväiselle tapahtumalle.”, Niina Kukka jatkaa.

Vastaajista 99% koki olonsa turvalliseksi tapahtumassa ja tapahtuman koetaan parantavan elämänlaatua ja hyvinvointia. Moni kokee tapahtuman myös lisäävän paikkakunnan elinvoimaa sekä vetovoimaa. Yli puolet vastaajista myös koki, että tapahtumalla ei ole haittavaikutuksia alueelle.

Kävijätutkimusten teko Ruka-Kuusamon alueen tapahtumista jatkuu. Parhaillaan on menossa Solstice-festivaalin tutkimus ja tulossa on ainakin Rukan Pipolätkästä vastaava selvitys. Tutkimuksilla kerätään tärkeää tietoa kaikkien alueen toimijoiden käyttöön.

Lisätiedot: Niina Kukka, tapahtumapäällikkö, Ruka-Kuusamon matkailu , puh +358 40 772 8213, niina.kukka@rukakuusamo.fi.