Oulangan Taikan perustaja ja pääopas Tommi Kallberg löysi Kuusamosta kodin ja yrityksensä tukikohdan. Luonnon monimuotoisuuden vaaliminen rakentui osaksi yritystoimintaa jo perustamisvaiheessa.
Oulangan Taika kannustaa asiakkaitaan toimimaan vastuullisesti myös omilla retkillään
Vastuullisesti tuotettu luontokokemus rikastuttaa myös asiakkaan elämystä.
Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin, ja vastuullisen matkailun edistäminen onkin erityisen tärkeää alueen matkailuyrittäjille. Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman avulla yritykset voivat omaksua kestävät toimenpiteet ja vastuulliset valinnat osaksi yrityksen arkea.
Kuusamon virtaavat vesistöt ja jylhät vaaranrinteet hulppeine maisemineen tekivät Etelä-Suomesta lähtöisin olevaan Tommi Kallbergiin lähtemättömän vaikutuksen jo hänen kesävaelluksillaan. Silloin vielä it-alalla työskentelevällä Kallbergilla alkoi kyteä unelma merkityksellisemmästä työstä, joka tuntuisi kuin mukavalta harrastelulta ja toisi myös henkistä pääomaa.
Kun Käylästä tuli myyntiin houkutteleva talo, Kallberg päätti melko spontaanisti ostaa sen kakkoskodikseen. Haave alkoi konkretisoitua rytinällä, kun vuonna 2022 Käylästä tuli ykköskoti ja Kuusamosta asuinkunta sekä oman yrityksen tukikohta.
Nykyisin Kallberg touhuaa kaikkien Oulangan Taikan luotsaamiseen liittyvien tehtävien parissa. Hän toimii oppaana vaelluksilla ja päiväretkillä, liikuttiinpa sitten suksilla, lumikengillä, kävellen tai meloen. Omatoimisille asiakkaille yritys vuokraa retkeilyvälineitä rinkoista yöpymis- ja ruoanvalmistustarvikkeisiin sekä melontavälineitä.
– Luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen on rakennettu sisään kaikkeen toimintaamme. Luonnossa liikumme aina lihasvoimin, Oulangan Taikan perustaja ja pääopas kertoo.
Monimuotoisuuden vaalimiseen kannustetaan myös Oulangan Taikan ohjelmiin osallistuvia asiakkaita. Jokaisessa elämysohjelmassa ja luontokokemuksessa on tietoisesti valittu teema, josta keskustellaan ja jota korostetaan.
Esimerkiksi jos mennään kalastamaan, kerrotaan uhanalaisista taimenkannoista. Ja kun mennään melomaan, keskustellaan koskisodista. Se lisää kokemuksen arvoa ja herättää asiakkaita toimimaan vastuullisemmin omillakin retkillään.
– Keskustelut asiakkaiden kanssa ovat olleet todella hedelmällisiä. Niiden kautta heille avautuu Kuusamon seutuun ja luontoon uusia näkökulmia, joita he voivat peilata myös omaan arkielämäänsä. Asiakkaamme kokevat rikastuttavana sen, että heitä ei viedä vain lumikenkäilemään Myllykoskelle, vaan samalla kerrotaan myös paikan historiasta.
Oulangan Taika haluaa olla esimerkkinä muille
Oulangan Taika oli kuvannut toimintansa vastuullisuutta jo ennen STF-ohjelmaa Green Activities -sertifikaattihaun yhteydessä. STF-ohjelmassa yritys on keskittynyt etenkin tulevaan ja siihen, mitä seuraavien vuosien aikana voi tehdä, jotta toiminnasta saadaan entistä vastuullisempaa.
– STF-ohjelman myötä olemme alkaneet laskea hiilijalanjälkeämme. Asiakkaille luonnossa tarjottavissa ateriapalveluissa tulemme kiinnittämään entistä enemmän huomiota paikallisiin raaka-aineisiin, Kallberg kertoo.
Myös sosio-ekonominen vastuu on ollut Oulangan Taikalle itseisarvo. Oppaat ovat paikallisia, jotka tuntevat luonnon, sen tavat ja Retkietiketin. Yhteistyötä tehdään paikallisten yrityksien kanssa ja alihankkijoille maksetaan reilu korvaus.
STF-merkki on Kallbergille tärkeä, sillä se on myös asiakkaille ja yhteistyökumppaneille todiste siitä, että yrityksen toiminta on aidosti kestävällä pohjalla.Oulangan Taika maksaa Metsähallitukselle kansallispuiston käyttömaksun kaikkien retkille osallistuvien asiakkaidensa osalta. Lisäksi yritys tukee Kuusamon luonnonsuojelua Pro Kuusamo -yhdistyksen kautta lahjoittamalla osan tuotoistaan yhdistykselle.
Retkietiketin lisäksi vaelluksilla noudatetaan Leave no Trace -järjestön perusperiaatteita, joilla pyritään minimoimaan vaelluksen ympäristövaikutukset.
– Esimerkin näyttäminen ja vastuullisuudesta kertominen on meille olennaista. Koulutamme myös asiakkaitamme siitä, miten tärkeää luonnon monimuotoisuus on meille matkailun parissa toimiville.
Kestääkö luonnon kantokyky kasvavan turismin?
Suurten ihmismassojen vaikutukset herkissä luontokohteissa ovat puhuttaneet viime vuosina, kun koronapandemia sai ihmiset retkeilemään enemmän kansallispuistoissa. Luonnon kantokyvyn säilyttämiseksi Oulangan Taika käyttää ohjelmissaan ainoastaan olemassa olevia retkeilyrakenteita ja kulkee merkittyjä reittejä pitkin.
Luontokokemuksia tarjotaan Kuusamon lisäksi Posion, Sallan ja Hossan alueella.
– Toinen iso asia on roskaton retkeily. Keräämme mahdolliset roskat myös matkan varrelta pois. Tulipaikalla opastamme asiakkaitamme käyttämään polttopuita säästeliäästi ja pilkkomaan puut seuraavalle tulijalle. Ne ovat retkietiketin perusjuttuja.
Entä mitä mieltä Kallberg on luonnon kantokyvystä Kuusamon alueella? Kestääkö se kasvavan turismin?
– Tällä hetkellä Kuusamon seudulla, rakennetuilla retkeilyreiteillä näyttää hyvältä, koska täällä osataan käyttäytyä. Ylipäätään Pohjois-Suomessa paikat ovat pysyneet siistimpänä kuin Etelä-Suomessa, hän toteaa.
Kallbergista yritystoiminnan pyörittäminen vastuullisesti on lopulta kaikkien yhteinen etu. Hän ei itse halua kasvattaa yritystoimintaansa liikaa, sillä siitä kärsisivät lopulta myös elämykset, joita hän asiakkailleen tuottaa.
– Täällä on kaunista luontoa, johon asiakkaat haluavat tulla ja jota he haluavat nähdä. Vastuullinen matkailu on markkinointivaltti, joka avaa uusia ovia myös asiakaskunnassa, Tommi Kallberg sanoo.
Lue lisää:
Vastuullinen matkailu Ruka-Kuusamossa
Oulangan Taika
Julkaistu: 15.7.2024
Teksti: Pauliina Toivanen
Kuvat: Ruka-Kuusamo Matkailu ry/Jani Kärppä ja Oulangan Taika