Kuusamossa on kaupungin ylläpitämiä hiihtolatuja noin 270 km, josta 40 km on valaistuja latuja.
Ladut
435 km maksuttomia latuja
Kuusamon keskustassa latuja on noin 60 km. Rukan alueelta löytyy hiihdettävää noin 100 km edestä, joista 17 km on valaistuja latuja. Kevättalvella avataan lisäksi erilaisia yhdyslatuja ja kyläyhdistysten ylläpitämiä latuja noin 165 km verran.
Kaikki Rukan ja Kuusamon hiihtoladut ovat maksuttomia. Suurin osa laduista soveltuu sekä perinteisen tyylin hiihtoon että luisteluhiihtoon. Valaistujen latureittien valot ovat päällä päivittäin aamuisin klo 7 alkaen ja iltaisin klo 21 asti. Myös koirahiihto on sallittua tietyillä laduilla.
Rukan maksuton latukartta ja Kuusamon maksuton latukartta ovat jaossa Ruka Infossa, Kuusamo Infossa ja hotellien vastaanotoissa.
Ruka-Kuusamon ladut - ajankohtaista kaudella 2024-2025
- Osa laduista on vasta pohjustettu eli niitä ei ole vielä avattu virallisesti, sillä ladulla voi olla soraa ja latupohjasta saattaa törröttää risuja. Lisää latuja avataan luonnonlumelle lumitilanteen salliessa.
- 17.1.2025: Kuusamon kaupungin ylläpitämien latujen kunto on heikentynyt entisestään suojasäiden ja vesisateiden myötä. Latujen koneellista ajoa joudutaan harkitsemaan erityisesti, jotta latupohjasta ei nouse lumen sekaan kiviä ja hiekkaa. Pohjustetuilla laduilla hiihtäviä pyydetään nyt olemaan erityisen tarkkana. Toivotaan lisää lumisateita!
- Ajantasainen tieto avoinna olevista laduista ja latujen kunnosta löytyy online-latukartasta.
Rukan alueen latujen kunnossapito: Virkkulan Latu- ja Reittihuolto Oy.
Latupalautteet: info@rukakuusamo.fi.
Vuosselin ulkoilureitti
Rukan Vuosselijärven ja Rokovan ympäristössä kiertävä Vuosselin latu on muuttunut ympärivuotiseksi ulkoilureitiksi. Reitillä voi hiihtämisen lisäksi pyöräillä fatbikella ja kävellä.
Lue Kuusamon kaupungin tiedote/ohjeistus reitin käytöstä >
Huomioi: Koirien ulkoilutus monitoimireitillä kävellen ei ole sallittua talvella perustuen reitin käytön turvallisuuteen.
Ladut avataan lumi- ja jäätilanteen salliessa eli heti kun luonnonlunta on riittävästi ja järven jäillä kulkevien latujen jäätilanne sallii kunnostuksen, ja vastaavasti ladut suljetaan keväällä kun lumen puute, järven jäälle nouseva vesi tai heikko jäätilanne estää kunnostuksen.
Hiihtotavat: Perinteinen ja luistelu. Vaikeusasteet maksuttomassa paperisessa latukartassa: Sininen = helppo, punainen = keskivaikea, musta = vaikea.
Lapsiperheille sopivia latuja ovat Talvijärven latu ja Vuosselin latu Rukalla ja kaikki Kuusamon keskustan tuntumassa sijaitsevat ladut.
Kävely on sallittua Kuusamon keskustassa Ympärysladun reunassa reitillä Kolvankijoen silta - Liikuntakeskus - Kirkkosaaren silta – Tolpanniementie.
Kävely on sallittua Rukalla Vuosselin monikäyttöreitillä. Lisäksi kävely on sallittua Talvijärven koiraladulla, mikäli koiralatu on ajettu omana uranaan varsinaisen ladun viereen. Kävelijöiden on toki hyvä huomioida, että koirahiihtäjät etenevät ladulla kovalla vauhdilla.
Kyseisillä latuosuuksilla on selkeät opastekyltit koskien kävelyä ladulla.
Ensilumen latu avataan Rukan hiihtostadionin läheisyydessä säilölumelle vuosittain lokakuun puolivälin tienoilla ja lisää latuja avataan luonnonlumelle lumimäärän mukaan.
Latujen kunnossapidon aikataulut:
Rukan alue
- Rukan Hiihtostadionin FIS-ladut
- Saaruan valolatu
- Rukan Ympärysreitti
- Talvijärven koiralatu
- Vuosselin latu
- Valtavaaran latu
- Pyhävaaran latu
- Kuontivaaran latu
- Kivilammen latu
Minimikunnostustiheys 15.2.–30.4 välisenä aikana on 1 krt/vrk. Edellä mainitun aikavälin lisäksi valaistut ladut (Saaruan valolatu, Rukan ympärysreitti ja FIS 5 km) kunnostetaan 20.12.–6.1. välisenä aikana 1 krt/vrk.
Muina aikoina, sateettomana ja tuulettomana jaksona minimikunnostustiheys on vähintään kolmen päivän välein. Periaatteena on se, että ladut soveltuvat aina mahdollisimman hyvin hiihtäjien käyttöön. Poikkeuksellisen hankalien sääolosuhteiden johdosta (kova pakkanen, lumimyrsky) edellä mainitusta minimikunnostustiheydestä voidaan poiketa.
Rukan hiihtostadionin kisalatu, FIS 7,5 ja 10 km: kunnossapitoaika 15.2.–30.4. Latuja kunnostetaan lähtökohtaisesti 30.4. asti niin pitkään kuin yöpakkasia riittää.
Tarkista latujen aukiolo ja kunnostustilanne online-palvelusta ennen hiihtämään lähtemistä!
Kuusamon keskusta
Kuusamon keskustan latujen minimikunnostustiheys on vähintään kolmen päivän välein. Periaatteena on se, että ladut soveltuvat aina mahdollisimman hyvin hiihtäjien käyttöön.
Oulangan erämaareitti
Keskivaikea, 26 km pituinen monitoimireitti välillä Oulangan luontokeskus – Juuma. Kuljettavissa lumikengillä, fatbikella tai hiihtäen.
- Reitillä on latu-ura perinteiselle hiihdolle. Toinen reuna reitistä on tarkoitettu fatbikelle ja lumikengille. Ladun alkuun on kilometrin kävely Oulangan luontokeskukselta ja latu alkaa Kiutaköngäs-kosken jälkeen.
- Erämaareitti on vaativa reitti korkeuserojen, laskujen ja nousujen ja uran kapeuden vuoksi.
- Lähde päiväretkelle tai yön yli seikkailulle! Reitin varrella on tulentekopaikkoja ja kaksi autiotupaa, joissa voi levähtää.
- Erämaareitillä voit kulkea myös koiran kanssa. Lemmikin on oltava kansallispuistossa aina kytkettynä.
- Reitti on merkitty oransseilla nauhoilla. Reittimerkintöjä on tärkeää pitää silmällä, sillä aukeilla suoalueilla tuuli pääsee tuivertamaan lunta reitille ja reittijälki voi peittyä.
- Erämaareitti kulkee suurelta osin samaa polkua pitkin kuin sulan maan aikaan kuljettavissa oleva Karhunkierros-vaellusreitti, joka on merkitty oransseilla maalitäplillä. Jussinkämppä-autiotuvalta erämaareitti kuitenkin erkanee Karhunkierroksesta ja kulkee Pesosjärven rajoitusosan halki Juumaan, jonne reitti päättyy.
- Oulangan erämaareittiä huoltaa Metsähallitus. Reitti huolletaan noin kerran viikossa ja isojen lumisateiden jälkeen.
- Pidempää matkaa kaipaava voi jatkaa Oulangan erämaareitiltä Juumasta Rukalle paikallisten matkailuyrittäjien ylläpitämää Karhunkierros erämaalatua pitkin. Matkaa kertyy kokonaisuudessaan noin 50 km.
- Reittien huolto: Sekä Oulangan erämaareitin että Karhunkierros Erämaaladun huoltotilanteesta ilmoitetaan Facebook-ryhmässä Karhunkierros Erämaalatu 50 km, jossa voit jakaa myös kuvia omalta retkeltäsi ja kertoa palautetta reitin ylläpitäjille.
- Katso reittikuvaus >
- Oulangan erämaareitti Retkikartassa
Aukioloa ja kuntoa koskevaa tietoa löytyy Facebook-sivulta Karhunkierros.
Karhunkierroksen erämaalatu
Karhunkierroksen 50 km erämaalatu koostuu neljästä etapista:
- Ruka-Valtavaara-Virkkula, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).
- Virkkula-Juuma, 14 km hiihtolatu (lumikenkäily ja pyöräily sallittu ladun vieressä).
- Juuma-Kiutaköngäs (Oulangan erämaareitti), 26 km monitoimireitti (sallittu myös lumikenkäilyyn ja pyöräilyyn), auki helmi-huhtikuu.
- Suorajärven latu, 10 km hoidettu hiihtolatu (perinteinen ja luisteluhiihto, lumikenkäily ja pyöräily ei sallittu).
Erämaaladun Juuma-Kiutaköngäs -osuutta eli nk. Oulangan erämaareittiä huolletaan helmi-huhtikuussa, lisätietoja Oulangan luontokeskuksesta +358 206 39 6850 ja Oulangan kansallispuiston talvireitit -sivulta. Muiden etappien hoito tapahtuu lumitilanteen salliessa kaamoksesta kevääseen 2-3 kertaa viikossa. Tietoa Karhunkierroksen erämaaladun kunnosta löytyy julkisesta Facebook-ryhmästä Karhunkierroksen erämaalatu.
Kuusamon sivukylien valoladut
- Kemilä
- Kurkijärvi
- Käylä
- Maaselkä
- Nuorisokeskus Oivanki: valaistus klo 17-20, pakkasraja -18 C
- Poussu
- Puutteenkylä (kunnostetaan kevätkaudella)
- Sossonniemi
- Vasaraperä
- Vuotunki
Kunnostus maamiesseurojen tai kyläyhdistysten toimesta. Kunnostusvälineenä on latuhöylällä varustettu moottorikelkka. Hiihtotapa vaihtelee kylästä riippuen (perinteinen, luistelu tai molemmat).
Merkityiltä latureiteiltä mökkialueille johtavien ns. pistolatujen ylläpidosta vastaavat kyseisten kiinteistöjen omistajat.
Sivukylien ja yksityishenkilöiden kunnostamat ladut: Latujen kunnostajat voivat tiedottaa Ruka Infolle info@rukakuusamo.fi oman latunsa olemassaolosta ja latutieto lisätään näkyviin tälle sivulle.
Rukan alueen ladut Outdooractiven kartalla
Mikäli haluat hyödyntää karttasovellusta ladulla ollessasi, suosittelemme tutustumaan Outdooractive.comiin. Palvelusta löytyy myös runsaasti lisätietoa kustakin latureitistä.