Ruka-Kuusamo on aktiivilomailijan paratiisi. Kansallispuistojen lumoavissa maisemissa seikkaillessa arkihuolet haihtuvat maailman puhtainta ilmaa hengittäessä. Kuusamo tarjoilee vierailleen satojen kilometrien reitistön, joita valloittaa jalan, suksilla tai pyörällä, sekä hiihtokeskuksen, jonka rinteitä voi viilettää ylös ja alas ympäri vuoden.
Hyvä ruoka kruunaa reippaan ulkoilupäivän
Seikkaile kansallispuistoista makumatkalle maailman ympäri
Ulkoillessa raikkaassa ilmassa tulee ansaittu nälkä, ja yksi lomailun parhaista puolista onkin istahtaa valmiiseen pöytään. Hellan ääressä hääräilyn ja tiskaamisen saa huoletta unohtaa, ja lähteä makumatkalle maailman ympäri. Ruka-Kuusamon ravintoloista voi valita vaikka joka päivälle uuden herkkuhetken.
Viisi syytä valita kuusamolainen ravintola Rukan lomalla
Kaikki viisi Riipinen Restaurantsin ravintolaa löytää Länsi-Rukalta, Rukan kylästä, joten niihin on helppo poiketa nälän yllättäessä. Hätäisimmät haukkaavat harrastamisen lomassa täytetyt leivät Subista, muhevat burgerit Ruokista, tai taattua laatua olevat Kotipizzat. Tunnelmointiin ja illanviettoon kutsuu Kelorinteen juurella sijaitseva Pizzeria Ruka. Mahtavassa, lämpöä tulvivassa italialaisessa kiviuunissa syntyvät rapeareunaiset erikoispizzat, jotka varmasti jokainen Rukan kävijä tuntee.
Riipisen ravintolaviisikon uusin tuttavuus, italialainen Vespino, edustaa perinteistä alppikylien tunnelmaa. Tunturiruuan tulee olla ravitsevaa ja maukasta sekä energiapitoista, niin jaksaa pysyä liikkeessä.
– Pastat valmistuvat nopeasti, ja meidän makaronilla ja spagetilla kasvaneiden suuhun pasta sopii kuin mono jalkaan, ravintoloitsija Henrik Riipinen sanailee.
– Vespinoon voi tulla laskettelupäivän kesken monot jalassa lounaalle, eikä meitä haittaa, vaikka after-ski vähän venähtäisikin.
Pyrähdys Italiaan keskellä Kuusamoa
Italialainen keittiö on löytänyt Henrik Riipisen sydämeen vuosia sitten. Hän on perheineen käynyt useasti tutustumassa sikäläiseen ruokakulttuuriin Alpeilta Milanoon, aina saappaan kärkeen asti.
– Italiassa ruokailu on sosiaalinen tapahtuma perheen ja ystävien kesken. Päivän pääateria syödään vasta iltasella, mutta lounaaksi saatetaan käydä lusikoimassa nopea pasta ja viinilasillinen baaritiskin ääressä.
Vespinon pastat valmistetaan itse aidoista italialaisista jauhoista. Samettinen taikina pursotetaan pastakoneen läpi, joten se on aina tuoretta ja mehevää. Hyppysellinen parmesania kruunaa pasta-aterian.
– Suomalainen jauho ei taivu täydellisen pastan valmistukseen, mutta suurin osa raaka-aineista saadaan kuitenkin tästä lähiympäristöstä. Poroa, sieniä, marjoja, kalaa, Riipinen kertoo.
Suomalainen ja italialainen ruokakulttuuri suosivat molemmat lähiruokaa, tuoreita raaka-aineita ja reilunkokoisia annoksia. Tunturissa ei pärjää hiirulaisen annoksilla, ja hiilarit pitävät nälän kurissa pidempään, Riipinen tietää.
Pasta & Musica - pastaa ja trubaduureja
Suomi-neidon ja saapasmaan yhdistettyä kulttuuria edustaa myös viime viikolla ensi kertaa järjestetty Pasta & Musica -tapahtuma. Covereita soitteleva duo Aino & Aleksi saivat kunnian aloittaa Vespinon teemaillat. Tulevalla talvikaudella erityylisiä musiikintäyteisiä iltoja on luvassa lisää. Seuraavaa Pasta & Musica -iltaa vietetään joulun ja uudenvuoden juhlinnan tuoksinnassa.
– Italiassa on hyvin tavanomaista, että trubaduuri soittaa ja laulaa taustalla, ruuan ja seurustelun ollessa pääosassa. Pasta & Musica suunniteltiin kokonaisuudeksi, jossa asiakkaat tulevat ensisijaisesti syömään, mutta saavat samalla fiilistellä tuttuja kappaleita. Italiassa ei ole lainkaan tavatonta innostua pyörähtämään tanssiin kesken ruokailun, eikä sellaisesta pahastuta Vespinossakaan, Henrik naurahtaa.
Vespinon ensimmäinen teemailta täytti odotukset, tunnelma oli rento ja ravintola täynnä. Pöytävaraus kannattaakin tehdä ajoissa. Helpoimmalla pääsee, kun varaa pöydän jo kotisohvalta, näin varmistaa sujuvan ja jonottoman loman myös ruokailujen osalta.
– Pasta & Musica -iltojen artistit julkaistaan Vespinon kanavissa lähiaikoina. Sieltä on tulossa mukavia yllätyksiä ja tuttuja nimiä, pysykäähän kuulolla, Henrik Riipinen vinkkaa.
Lue lisää: www.vespino.fi
Julkaistu: 4.10.2024
Teksti: Salla Karhumaa
Kuvat: Riipinen Restaurants Oy
Kaupallinen yhteistyö Ruka-Kuusamo Matkailu & Riipinen Restaurants.