Julkaistu 9.2.2024
Turvallisuuden tukipilarit – laskettelukeskus ski patrolin silmin
Turvallisuus, niin fyysinen kuin psyykkinen, on keskeinen osa hiihtokeskuksen toimintaa. Yhtenä näkyvimpänä sekä tärkeimpänä tekijänä on Rukan rinteillä päivystävä ski patrol -tiimi. Kysyimme tiimin esihenkilöltä Teemu Torviselta, millaisia toimenpiteitä ja haasteita rinneturvallisuuteen nykypäivänä liittyy.
Turvallisuus on yksi Rukan hiihtokeskuksen peruspilareista. Tästä huolehtii näkyvästi Rukan oman ski patrol -tiimin lisäksi 25 vapaaehtoista patrolia, jotka vahvistavat joukkoa erityisesti sesonkeina ja viikonloppuina. Patrol-tiimin keskeisenä tavoitteena on tehdä jokaisen vierailijan tunne tervetulleeksi ja turvalliseksi laskettelurinteillä. Työtehtävien ytimessä on ennakoiva turvallisuus, mutta patrol on välittömässä valmiudessa myös mahdollisena ensiavun tarjoajana. Vuonna 2012 Rukalla patrol-uransa aloittaneelle Teemu Torviselle on kertynyt ammattitaitoa ja tietoa työstä jo yli kymmenen vuoden ajalta, eikä vastauksia kysymyksiin tarvitse kauaa pohtia.
Miten ski patrol viestii rinteillä asiakkaille turvallisuudesta?
Yksi merkittävä toimenpide tänä vuonna oli rinneopasteiden uudistaminen. Lähes kaikki opasteet on päivitetty, ja nyt laskijoiden on entistä helpompaa löytää oikeisiin paikkoihin oman taitotasonsa mukaan. Lisäksi käytämme verkkoaitoja ja rinnereunakeppejä ihmisten ohjaamiseen.
Myös erityisesti se, että patrol on näkyvillä rinnealueella, koetaan täällä tärkeäksi. Läsnäoloon on panostettu vuosia, josta Rukalla patrol tiimi on alkanut saamaan paljon kiitosta.
Entä rinteiden ulkopuolella?
Meiltä löytyy erinomaisen informatiiviset nettisivut ruka.fi/rinneturvallisuus, josta pystymme alueellisesti viestimään ja jakamaan ennakoivasti kattavaa materiaalia rinneturvallisuuteen liittyen. Myös rinnekartoilla niin rinnealueella kuin sen ulkopuolella pystytään ohjeistamaan asiakkaita ennakkoon. Tänä vuonna Rukalla otettiin käyttöön kolme eri karttakulmaa, joista on helppo hahmottaa koko rinnealue ja valita suorituspaikat oman taitotasonsa mukaan.
Millaisia haasteita kohtaatte turvallisuuden ylläpitämisessä?
Ihmisten välinpitämättömyys yhteisiä pelisääntöjä ja toisia ihmisiä kohtaan on valitettava ilmiö. Tämä ilmenee monin eri tavoin, kuten roskaamisella, rinnesääntöjen laiminlyönnillä tai epäasiallisen käytöksen hisseillä. Näihin haasteisiin vastaamiseksi on otettu käyttöön ensimmäistä kertaa Ski Patrol tehoviikot yhdessä SHKY:n kanssa.
Tehoviikkojen tavoitteena on paitsi tehostaa valvontaa, myös herättää asiakkaissa tietoisuutta yhteisestä vastuusta ja turvallisuustekijöistä erilaisten painopisteiden avulla. Ski Patrol -tehoviikkojen pitkän tähtäimen päämääränä on luoda pitkäkestoinen vaikutus, jolloin tehoviikkoja ei tarvittaisi enää tulevaisuudessa.
Yhtenä tehoviikkojen teemoista on kiusaaminen. Toisinaan myös Rukan rinteillä ilmenee kiusaamistapauksia erityisesti nuorten keskuudessa. Rukan hiihtokeskuksessa on kiusaamiseen nollatoleranssi. Miten ski patrol puuttuu kiusaamiseen ja edistää psyykkisesti turvallista ympäristöä?
Kiusaaminen ei kuulu kouluun eikä todellakaan rinnealueelle. Jos joku kokee kiusaamista, aina voi olla ski patroliin yhteydessä ja tulla nykimään hihasta.
Ilmoitetuissa kiusaamistapauksissa olemme todella matalalla kynnyksellä yhteydessä kiusaajan vanhempiin, ja keskustelemme yhdessä toimenpiteet kiusaamisen lopettamiseksi. Yksinkertainen vaihtoehto on laittaa hissilippu jäähylle.
Ennakoivana toimenpiteenä ski patrol on tänä vuonna myös kiertänyt alueen kouluilla kertomassa miten kiusaaminen, roskaaminen, tai ilkivalta eivät kuulu rinteille. Sitä ei aloiteta rinteillä, mitä koulussakaan ei saa tehdä.
Kuluvan tehoviikon teemana on hissikäyttäytyminen. Kuinka varmistatte, että hissialueet pysyvät hallinnassa erityisesti ruuhka-aikoina?
Erilaisilla jononohjausmenetelmillä pyritään siihen, että saadaan jokainen kapula ja jokainen penkki täytettyä sujuvasti, jolloin jonotusaika saadaan pidettyä minimissä.
Kun jokainen jonottaa nätisti ja maltilla, pääsevät kaikki hissiin omalla vuorollaan. Ohittelulla ja muulla huonolla käytöksellä vain hidastetaan jonottamisen sujuvuutta.
Erityisen tärkeää on kuunnella henkilökunnan ohjeita, poistua merkityillä poistumispaikoilla hallitusti, olla vedättämättä hissiä sivuille ja olla hölmöilemättä nousuladulla. Kun käyttäydytään ohjeiden mukaan, vältytään turhilta hissien seisokeilta ja jonot liikkuvat sujuvasti.
Millaisia suosituksia ja neuvoja antaisitte laskettelijoille, jotta he voivat itsekin osaltaan edistää turvallisuutta rinteillä?
Rinnesääntöjen noudattamisen lisäksi yleistä rinneturvallisuutta pystytään parantamaan merkittävästi huomioimalla muut kanssalaskijat. Tämä korostuu erityisesti valitsemalla rinteillä pysähdyspaikaksi rinteen reuna, jossa muut laskijat näkevät pysähtyneen. Tällöin takaa tulevalla on mahdollisuus väistää edessä olevaa. Kumpujen takana istuminen tai tauon pitäminen keskellä rinnealuetta on aina huono idea, vaikka väistämisvelvollisuus onkin takaa tulevalla laskijalla.
Meillä jokaisella kuuluu olla täällä hauskaa taitotasosta riippumatta. Omalla harkitsemattomalla laskutyylillä tai nopeudella voi olla suurikin vaikutus muiden laskumukavuuteen ja kokemukseen. Onko esimerkiksi suksen kannan päällä istumalla mahdollisuutta väistää tarpeeksi nopeasti edessä olevia, tai olla säikäyttämättä esimerkiksi aloittelijaa? kysyy Torvinen.
Turvallisuuden lisäksi myös yleinen viihtyvyys on kaikkien etu. Tutustumalla etukäteen ja noudattamalla rinnesääntöjä jokainen laskettelija voi omalta osaltaan edistää turvallisuutta ja luoda kaikille mukavan ympäristön.
Pidetään Ruka yhdessä turvallisena ja riemukkaana paikkana laskea!
Mikäli kiinnostuit ski patrolin työstä, voit lukea aiheesta lisää:
Ski Patrol -koulutus - Ski.fi