Ruka-Kuusamon matkailu perustuu alueen upeisiin luontokohteisiin. Niiden säilyttäminen sitouttaa meidät matkailuyrittäjät toimimaan vastuullisen matkailun mukaisilla tavoilla matkailupalveluja tuottaessamme. Kuusamon kaupungin vuonna 1993 antaman ympäristöjulistuksen mukaisesti noudatamme kestävän kehityksen periaatteita kaikessa toiminnassa.
Vastuullisuus
Vastuullista matkailua Ruka-Kuusamossa
Matkailun vastuullisuutta kehitetään alueellamme pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti. Toivomme, että myös sinä huomioit vastuullisen matkailun periaatteet lomaillessasi. Tältä sivulta löydät lisätietoa vastuullisesta matkailusta sekä käytännön esimerkkejä ja ohjeita vastuulliseen matkailuun liittyen.
Ruka-Kuusamossa on käytössä kestävän matkailun suunnitelma, joka päivitetään vuosittain. Suunnitelma luo suuntaviivat alueen vastuullisen matkailun pitkäjänteiselle kehitystyölle ekologisen, kulttuurisen, sosiaalisen ja taloudellisen vastuullisuuden näkökulmasta.
Ruka-Kuusamon vastuullisuusperiaatteet
Vastuullisuusperiaatteet kuvaavat Ruka-Kuusamo Matkailun kestävyyteen liittyvää tahtotilaa, arvoja, periaatteita sekä suuntia, joita kohti halutaan kulkea tulevaisuudessa. Allekirjoittamalla alla esitellyt Visit Finlandin kestävän matkailun 10 periaatetta sitoudumme kokonaisvaltaisesti työskentelemään kestävämmän matkailu-Suomen puolesta.
1. Teemme reilua yhteistyötä
Kehitämme matkailua yhteistyössä muiden alueemme ja alamme toimijoiden kanssa. Yhdessä voimme paremmin vaikuttaa yhteiskunnan ja matkailun tulevaisuuteen. Haluamme, että alueellamme on hyvä asua ja vierailla nyt ja tulevaisuudessa, joten teemme päätöksiä, jotka ovat kestäviä myös tuleville sukupolville. Kohtelemme kaikkia kunnioittavasti ja oikeudenmukaisesti, ja harjoitamme vain reilua ja rehellistä kaupankäyntiä.
2. Huolehdimme luonnosta
Suojelemme alueemme ympäristöä, maisemia ja luonnon monimuotoisuutta. Toimintamme ei ylitä luonnon kantokykyä, vaan turvaa osaltaan hyvän elämän mahdollisuudet ja puhtaan toimintaympäristön säilymisen alueellamme. Huolehdimme myös eläintemme hyvinvoinnista ja arvokkaasta kohtelusta.
3. Kunnioitamme kulttuuriperintöä
Vaalimme alueemme kulttuuriperintöä. Tavoitteemme on kulttuurin aito ja kunnioittava esittäminen, elvyttäminen, ylläpitäminen ja vahvistaminen. Ymmärrämme myös, että kulttuurit ovat aina kehittyneet vuorovaikutuksessa ja ottaneet oppia toisiltaan.
4. Edistämme hyvinvointia, ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa
Kohtelemme työntekijöitämme, vieraitamme ja alueemme asukkaita tasa-arvoisesti ja kunnioittavasti riippumatta heidän taustastaan. Otamme ihmisten erityistarpeet huomioon toiminnassamme. Koulutamme, opastamme ja kannustamme henkilöstöämme toimimaan vastuullisesti.
5. Suosimme paikallista
Tuemme alueemme tuotteita, palveluita ja yrityksiä, ja tavoitteemme on työllistää paikallisia ihmisiä. Suosimme suomalaisista raaka-aineista tehtyä ruokaa. Osallistamme asukkaita ja yrityksiä heitä koskevissa asioissa.
6. Panostamme turvallisuuteen ja laatuun
Huolehdimme paikallisten asukkaiden, henkilökuntamme ja vieraidemme turvallisuudesta sekä lain ja viranomaisten määräysten noudattamisesta. Kun kehitämme palveluitamme ja tuotteitamme laatu edellä, luomme edellytyksiä oman toimintamme jatkuvuudelle.
7. Huomioimme ilmastovaikutukset
Teemme ilmaston kannalta hyviä valintoja ja pienennämme hiilijalanjälkeämme. Seuraamme matkailun ympäristölle aiheuttamaa kuormitusta ja aktiivisella mittaamisella tavoittelemme tehokkaampaa energian ja resurssien käyttöä.
8. Viestimme avoimesti
Viestimme alueellamme rohkeasti matkailun vastuullisista teoista sekä tulevista suunnitelmista ja visioista. Haluamme, että Suomen kestävä matkailu tunnetaan maailmalla. Kerromme avoimesti onnistumista, mutta myös haasteista.
9. Kehitämme jatkuvasti matkailutoimialan elinvoimaa alueellamme
Olemme valmiita uudistamaan palveluitamme ja tuotteitamme, jotta niille riittää kysyntää myös tulevaisuudessa. Vakaa talous ja eettinen toimiala luovat perustan toiminnan kestävälle kehittämiselle.
10. Sitoudumme kestävän matkailun periaatteisiin
Otamme aktiivisen roolin kestävän matkailun edistämisessä ja näiden kestävän matkailun periaatteiden toteuttamisessa. Teemme kestävän matkailun toimintasuunnitelman, jonka mukaan toimimme jatkossa yhä systemaattisemmin. Sitoudumme toimenpiteisiin ja haluamme oppia lisää myös tulevaisuudessa.
Kestävän matkailun opas matkailuyrityksille
Alueen matkailuyrittäjillä on käytössään vuonna 2018 julkaistu Kestävän matkailun opas.
Sitoumus 2050
Sitoumus2050.fi on verkkopalvelu, jossa organisaatiot, yritykset ja yksityiset henkilöt voivat antaa kestävän kehityksen toimenpidesitoumuksia.
Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n sitoumus 2050: Kohti kestävämpää matkailua Ruka-Kuusamossa
"Ruka-Kuusamo Matkailu ry on sitoutunut edistämään kestävää matkailua Kuusamossa kehittäen omaa toimintaansa Ekokompassi -järjestelmän mukaisesti, ohjaten jäsenyrityksiään mukaan kestävän matkailun kehittämispolulle sekä kannustaen alueella vierailevia matkailijoita vastuullisiin valintoihin."
Glasgow'n ilmastojulistus
Ruka-Kuusamo on yhdessä Visit Finlandin ja muiden suomalaisten matkailualan toimijoiden kanssa allekirjoittanut matkailualan globaalin ilmastojulistuksen, Glasgow Declaration for Climate Action in Tourismin.
Julistuksen allekirjoittivat yhteensä 60 suomalaista matkailualan yritystä ja alueorganisaatiota. Glasgow’n ilmastojulistuksen allekirjoittaneet toimijat sitoutuvat puolittamaan hiilidioksidipäästönsä tämän vuosikymmenen aikana ja pyrkivät saavuttamaan hiilineutraaliuden ennen vuotta 2050.
Visit Finland on kehittänyt matkailuyrityksille ja -alueille tarkoitetun Sustainable Travel Finland -ohjelman, jonka tiukkojen laatukriteerien myötä yritykset ja matkailualueet voivat saavuttaa arvostetun Sustainable Travel Finland -merkin. Ruka-Kuusamo on mukana vastuullisuusohjelmassa ja tavoittelee Sustainable Travel Finland -merkkiä koko alueelle.
Vastuullisuuden edistäminen käytännössä
Matkaasi suunnitellessasi valitse palveluja, joissa toteutuvat vastuullisen matkailun eri osa-alueet. Ympäristön lisäksi toiminnassa huomioidaan myös taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys sekä perinteiden vaaliminen.
Lomalle lähtiessäsi sammuta kodin sähkölaitteet, sulje tuuletusikkunat, laske huoneenlämpöä ja pienennä kylpyhuoneen lattialämmitystä.
Tutustu alla esiteltyihin vastuullisuuteen liittyviin ohjeisiin ja toimi niiden mukaisesti.
Matkailijan etiketti
Kesällä 2021 valmistui alueemme yhteinen matkailijoille suunnattu etiketti (eettinen ohjeisto), jonka ydinviestit ovat seuraavat:
- Huomioi turvallisuusasiat
- Liiku ja käytä palveluita alueella vastuullisesti
- Anna muidenkin nauttia hiljaisuudesta ja luonnonrauhasta
- Vie roskat roska-astiaan, lajittele ja kierrätä aina kun mahdollista
- Pyri suosimaan lähiruokaa ja kokeile paikallisia tuotteita ja palveluita
Vastuullisen matkailun sitoumus
Vastuullisen matkailun sitoumus on suunnattu Suomeen suuntaaville ja Suomessa oleskeleville matkailijoille. Se ohjaa matkailijoita toimimaan kestävää matkailua edistävällä tavalla.
Ohjeet kierrätykseen
Ajantasainen tieto pakkausten kierrätyspisteistä Kuusamossa löytyy RINKI Oy:n sivuilta.
- K-Citymarket, Luomantie 1-3, Kuusamo: Lasipakkaukset, metalli, kartonkipakkaukset (puristimen aukon koko on 15 cm x 100 cm), muovipakkaukset (puristimen aukon koko on 15 vm x 50 cm), keräyspaperi, vaatekeräys UFF
- Urheilukentän parkkialue, Vanttajantie, Kuusamo: Lasipakkaukset, metalli, kartonkipakkaukset, keräyspaperi, vaatekeräys UFF.
- Rukanriutta, Rukatunturi: Lasipakkaukset, metalli, kartonkipakkaukset, keräyspaperi
- Käylän Sale, Käyläntie 9, Käylä: Lasipakkaukset, metalli, kartonkipakkaukset, keräyspaperi
- Käylän kaukalo, Käyläntie 2, Käylä: Käylän digitaalisen lajitteluaseman testikäyttö 30.9.2024 saakka. Matkailijat voivat 5 € mobiilimaksua vastaan viedä lajiteltua jätettä digitaaliselle lajitteluasemalle (muovipakkaukset, kartonkipakkaukset, metalli, biojäte, polttokelpoinen jäte). Katso lisää jäteneuvonnan verkkosivuilta.
- Kuusamon Jäteasema, Ouluntie 57 A, Kuusamo: Kuusamon jäteasemalle otetaan vastaan maksullisia että maksuttomia jätteitä. Katso ajankohtaiset aukioloajat ja lisätietoa Kuusamon jäteaseman verkkosivuilta.
Jäteneuvontaa ja paikallisia lajitteluohjeita löydät verkkosivuilta: Jäteneuvonta ja lajitteluohjeet - Kuusamo tai kysymällä kaupungin jätehuollon ja kiertotalouden palveluasiantuntijalta sähköpostilla jateneuvonta@kuusamo.fi tai arkisin klo 9 – 15 puhelimitse p. 040 860 8329.
Saapumisella lomakohteeseen on suuri vaikutus loman ekologiseen jalanjälkeen. Suosi junaa Ouluun tai Rovaniemelle, tai linja-autoa.
Jos mahdollista, valitse majoitus kävelyetäisyydeltä rinteistä, reiteistä ja palveluista. Näin voit vähentää auton käyttöä lomasi aikana.
Vinkkejä vastuulliseen liikkumiseen
Protect Our Winters Finland ja Rukakeskus ovat laatineet yhdessä Kestävästi Rukalle -oppaan, johon suosittelemme lämpimästi tutustumaan!
Meille voi saapua myös sähköautolla, matkan varrelta löytyy jo suurteholatureita. Ruka-Kuusamon alueelta löytyy myös runsaasti sähköautojen latauspisteitä. Lisätietoja latauspisteistä löydät osiosta Parkkipaikat.
Kuusamon keskustan ja Rukan kylän välillä sekä Rukan alueella liikennöi talvisin SkiBus, jonka käyttö on Rukan alueella maksutonta hissilipun omaaville asiakkaille. Rukan hiihtokeskus on myös kompensoinut Rukan alueen SkiBus-liikenteen polttoainepäästöt.
Vihreällä sähköllä toimiva Village-2-Valley -gondoli kuljettaa asiakkaat nopeasti Rukan kylästä Ruka Valleyn alueelle. Gondoli on käytettävissä laskukauden lisäksi myös kesäisin retkeilijöiden ja pyöräilijöiden liikkumisen välineenä. Gondoliin mahtuvat myös lastenrattaat. Myös lemmikit ovat tervetulleita gondolin kyytiin.
Kuusamon lentoasemalta Rukalle ja Sallaan liikennöi lentokenttäbussi. Kesäisin pääset Oulangan kansallispuistoon Karhunkierroksen varrelle Karhunkierrosbussilla ja Hossan kansallispuistoon HossaBussilla. Lisäksi tarjolla on ns. kimppatakseja.
Kuusamon lentoasema on ollut muiden Finavian lentoasemien tavoin hiilineutraali lentoasema vuodesta 2019 alkaen. Omien päästöjensä vähentämisen lisäksi Kuusamon lentoasema on sitoutunut vähentämään päästöjä kompensaatiomekanismin kautta.
Majoitusta valitessa hinta on usein tärkeä seikka, mutta suosittelemme tutustumaan myös sinua kiinnostavien majoituskohteiden vastuullisuussuunnitelmiin.
Mahdollisuuksien mukaan valitse sellainen majoittaja, joka tuottaa palveluja ympäristöä vaalien.
Vinkkejä vastuulliseen majoitukseen
Tältä sivulta löydät listan yrityksistä, jotka ovat saavuttaneet arvostetun Sustainable Travel Finland -vastuullisuusmerkin. Moni majoittaja alueellamme on parhaillaan polulla kohti ympäristö- ja vastuullisuussertifikaattia. Mm. Scandic Rukahovi sai Joutsenmerkin jouulukuussa 2023. Joutsenmerkki on Pohjoismaiden tiukin ympäristömerkki.
Toiminnan vastuullisuutta arvioitaessa kriteereinä voidaan käyttää mm. seuraavia seikkoja: Kohteessa käytetään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä ja lämpöä. Kohteessa on toimiva kierrätysjärjestelmä. Kohteen rakenteet ja laitteet huolletaan säännöllisesti tehokkaan toiminnan ja mahdollisimman vähäisen kulutuksen edistämiseksi. Kohteen hankinnoissa pyritään ekotehokkuuteen. Kohde pyrkii ympärivuotiseen toimintaan. Kohteen henkilökunta on koulutettua ja sitoutunutta vastuullisen matkailun eri osa-alueiden huomioimiseen.
Lomaillessakin on tärkeää toimia fiksusti
Kuluta sähköä, lämpöenergiaa ja vettä vain tarpeen mukaan: pidä valot päällä vain tarvittaessa, lämmitä saunaa vain sen ajan, kun sitä käytetään, äläkä jätä ikkunoita auki pitkiksi ajoiksi.
Lajittele jätteet niille kuuluviin astioihin. Kierrättämällä säästät sekä luonnonvaroja että energiaa. Biojätteen lajittelua pyritään jatkuvasti kehittämään alueellamme.
Kiinnitämme huomiota myös sosiaaliseen vastuullisuuteen
Ruka-Kuusamossa moni majoituskohde toimii ekologisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvät mm. turvallisuus ja tasa-arvoisuus. Olet tervetullut sellaisena kuin olet! Käytännön esimerkkeinä sosiaalisesta vastuullisuudesta ovat Nuorisokeskus Oivangin elämänhallintaa edistävät leirikoulut nuorille.
Kulttuuriseen vastuullisuuteen liittyy paikallisen kulttuuriperinnön vaaliminen eri tavoin. Iisakki Village, Pohjolan Pirtti, Isokenkäisten Klubi ja Palosaaren Porotila vaalivat kuusamolaista kulttuuriperintöä sekä rakennusperinteen että elämyksiin ja ruokaan liittyvien paikallisten perinteiden muodossa.
Ruka-Kuusamo on todellinen villiruoan koti. Useimmat ravintolamme tarjoavat paikallisista, puhtaista raaka-aineista valmistettua ruokaa.
Tutustu ravintoloiden vastuullisuusohjelmiin ja valitse ravintoloita, joissa suositaan paikallista lähiruokaa, kehitetään kierrätystä ja vähennetään hävikkiä.
Vinkkejä vastuullisuuteen ravintolavierailuissa
Moni ravintolamme suosii paikallista lähiruokaa. Tutustu Villiruokaa käsittelevään sivuumme ja suosi perheyrityksenä toimivia pieniä paikallisia tilausravintoloita.
Useissa alueemme ravintoloista on käytössä ympäristöohjelma, ja mm. jätteiden lajittelua ja kierrätystä pyritään jatkuvasti kehittämään ravintoloissa. Biojätteen lajittelua pyritään jatkuvasti kehittämään alueellamme.
Scandic Rukahovin ravintola Kaltiokivi on mukana ResQ Club -palvelussa. Palvelun kautta on helppoa ostaa ylijääviä annoksia ravintolasta.
Myös elämysten toteuttamisessa huomioidaan vastuullisen matkailun periaatteet. Toimintaa pyritään jatkuvasti kehittämään ympäristön kannalta kestävämpään ja ympärivuotisempaan suuntaan. Ympärivuotinen toiminta tuo mukanaan myös ympärivuotisia työpaikkoja!
Lumiset talvet ovat hiihtokeskustoiminnan ehdoton edellytys. Ilmastonmuutosta omalta osalta hillitäkseen Ruka siirtyi hiilineutraaliksi hiihtokeskukseksi jo vuonna 2018 (Greenhouse Gas Protocol Scope 1 ja 2 osalta, ja Scope 3:n osalta selvitystyö on aloitettu vuoden 2023 ohjeen mukaisesti).
Vinkkejä vastuullisiin elämyksiin
Rukan hiihtokeskus on mukana Energiatehokas Hiihtokeskus -sopimuksessa. Pitkäjänteinen ja määrätietoinen työ on tuonut isoja säästöjä energiakuluihin. Talvikauden alussa hyödynnetään sydäntalven pakkasilla tehtyä ja kesän yli säilöttyä lunta, ja lumetusta pyritään jatkuvasti kehittämään esimerkiksi uuden teknologian avulla.
Lisäksi Rukan hiihtokeskus on siirtynyt 100-prosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistetun Neste MY Uusiutuva Polttoöljy™ -tuotteen käyttöön ja siten luopunut lähes kokonaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Nesteen uusiutuvan polttoöljyn käyttöönotto on osa Rukan johdonmukaista vastuullisuustyötä, jonka Ruka ja Pyhä aloittivat alalla ensimmäisinä ympäristöohjelman muodossa vuonna 2008.
Laskettelevia asiakkaita kannustetaan käyttämään mm. ympäristöystävällistä SkiBussia rinteille saapuessaan. Jäteastioita löytyy hissien ala-asemilta ja rinteessä liikkujia kannustetaan turvallisuuden edistämiseen rinnesääntöjä noudattamalla.
Tapahtumakalenterimme auttaa valitsemaan vastuullisemmin
Tapahtumahaun avulla voit etsiä lomasi ajalle Sustainable Travel Finland -merkin omaavien yritysten elämystarjontaa.
Omalla tai nelijalkaisen kaverin lihasvoimalla tapahtuvia aktiviteetteja löydät osiosta Eläimet. Myös konevoimalla toteutettavissa aktiviteeteissa pyritään ympäristöystävällisiin valintoihin kuten nelitahtikelkkoihin ja sähköperämoottoreihin.
Pidä rinteet, ladut ja tulipaikat puhtaina – vastuullinen hiihtäjä ei jätä rinteisiin ja luontoon muuta kuin suksien ja sauvojen jäljet. Retkeilijä kantaa reitiltä kotiin kaiken, mitä on mukanansa sinne vienytkin. Mitä vähemmän maastosta joudutaan kuljettamaan jätettä konevoimalla, sitä vähemmän syntyy meluhaittoja ja päästöjä.
Paikallisen maisema- ja virkistysarvokauppamallin avulla turvataan kauniiden maisemien ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä alueen yksityismetsissä, myös matkailijoiden ihailtavaksi.
Paikallisuuden tukeminen on osa sosiaalista vastuullisuutta
Paikallisten yhteisöjen tukeminen on myös osa vastuullisuusohjelmaa. Rukan hiihtokeskus jakaa joka vuosi 10-vuotiaille kuusamolaisille ilmaiset kausikortit tavoitteenaan kannustaa lähialueen lapsia lumen ja liikunnan pariin.
Tämän lisäksi paikallisuuden tukeminen näkyy sekä Rukan hiihtokeskuksen että monien muidenkin yritysten toiminnassa esimerkiksi reiluna yhteistyönä alueen yrittäjien kanssa, paikallisten palveluiden käyttönä sekä vakituisten, ympärivuotisten työpaikkojen luomisessa lähialueella asuville ihmisille.
Osana sosiaalista vastuullisuutta Ruka-Kuusamo Matkailu ry on yhdessä Lomarenkaan kanssa tukemassa Sukevan Sulttaanin hyväntekeväisyysjuoksua Helsingistä Nuorgamiin kesällä 2023.
Esteettömistä palveluista hyötyvät liikuntarajoitteisten vieraidemme lisäksi myös lapsiperheet.
Esteettömyys otetaan nykyisin huomioon matkailussa jo rakennusten ja rakenteiden suunnitteluvaiheessa. Myös elämysten ja reitistöjen esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota.
Vinkkejä esteettömiin palveluihin liittyen
Rakennusten invarampit, ulko- ja väliovien riittävät leveydet, invavessat (myös retkeilyreittien varsilla) ja invaluiskat ovat toimivia käytännön esimerkkejä esteettömyyden edistämisestä rakentamisessa. Kehitettävää löytyy toki runsaasti; mm. majoituskohteisiin tarvittaisiin lisää invavarusteltuja suihku- ja saunatiloja, ja vastaanottotiloissa tulisi huomioida myös palvelutiskien madalletut korkeudet.
Myös ohjelmapalveluyrityksissä esteettömyyteen on kiinnitetty huomiota: Rukan hiihtokoulu tarjoaa soveltavan alppihiihdon opetusta Rukan rinteillä. Northern Lights Expeditionin katetut ja lämmitetyt revontulireet, Adventure Apesin näkövammaisille suunnitellut seikkailut ja Ruska Laukan esteettömät hevospalvelut mahdollistavat esteettömän pääsyn elämysten lähteille.
Esteettömät reitit
Rukalla esteetön reitti johtaa tunturin huipulle. (Huom! Poissa käytöstä kesällä 2023 Maston alueen rinnerakentamisen johdosta.) Oulangan kansallispuistossa pääsee esteettömästi Kiutakönkään äärelle Könkään kuohu -reitillä sekä Karhunkierroksen alkupisteen maisemiin Napapiirin nopia -reitillä. Käylässä pääsee kalaan esteettömälle kalalaiturille Käylänkosken kupeeseen. Hossan kansallispuistosta löytyy runsaasti esteettömiä reittejä ja kalapaikkoja. Esteettömän liikkumisen mahdollistavan reittipohjan lisäksi Metsähallituksen hallinnoimilta reiteiltä löytyy myös inva-puucee.
Vuoden 2023 kisatapahtumassa toteutetun auditoinnin perusteella FIS Ruka Nordicille tullaan myöntämään Ekokompassi-ympäristösertifikaatti joulukuussa 2023. Tapahtuman ympäristöystävällisyys on tarkoittanut käytännössä muovittomien kertakäyttöastioiden käyttöönottoa, kierrätyspisteiden lisäämistä ja jätteiden käsittelyn tehostamista. Myös ajokilometrejä on vähennetty urheilijoiden ja vapaaehtoisten koordinoiduilla kimppakyydeillä.
Sustainable Travel Finland -merkin saavuttaneet matkailuyritykset
Kannustamme alueen matkailuyrityksiä järjestelmälliseen toimintaan vastuullisen matkailun edistämiseksi. Tavoitteenamme on saada vähintään puolet Ruka-Kuusamon matkailuyrityksistä hankkimaan ympäristösertifikaatti ja saavuttamaan Sustainable Travel Finland -merkin edellyttämät tavoitteet. Ruka-Kuusamon alueella Sustainable Travel Finland -merkin ovat saavuttaneet seuraavat yritykset:
Adventure Apes - Seikkailuapinat
Hiihtokoulu Ruka
House of Northern Senses
Iisakki Villagen majoitus
Isokenkäisten Klubi
Kainuun Luontoretket
Kaltiokivi - ravintola
Kaltiolammen lohilampi
Kauppakeskus Kumpare
Kotaravintola Kataja
Kotipizza Ruka
Kujalan Porotila
Lobby Bar Scandic Rukahovi
Magical Pond
MunPolku
Nuoriso- ja luontomatkailukeskus Oivanki
Oivangin Lomakartano
Oulangan Taika
Outdoor Passion Finland
Pizzeria Ruka
Pohjolan Matka
Pohjolan Pirtti & Kievari
R U O K Burger Ruka
Ravintola Rukahovi
Ravintola Vespino
Ruka Adventures
Ruka Brand Village
Ruka Caravan – Rukan vaunualue
Ruka Safaris
Ruka-Kuusamo Matkailu
Rukahovin huoneistohotelli
Rukakeskus Oy
Rukan kesäkelkkarata
Rukapalvelu
RukaStore*
Ruska Laukka
Scandic Rukahovi
Scandic Rukahovi kokouskeskus
Taiga School
Tilausravintola Ukonkivi
Wild Out
Oheista merkkiä seuraamalla löydät koko sivustoltamme helposti Sustainable Travel Finland -vastuullisuussertifikaatin omaavat yritykset ja niihin liittyvät palvelut, elämykset ja tapahtumat.
Ympäristön lisäksi näiden yritysten toiminnassa huomioidaan myös taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys sekä perinteiden vaaliminen.